پارتیشنها را این روزها در بسیاری از فضاهای اداری، تجاری و حتی خانگی میتوانیم ببینیم. هر جا که نیازی به تقسیم یک فضای مشخص به چند فضای کوچکتر باشد، پارتیشن کاربرد مییابد و همین موضوع باعث شده استفاده از آن روز به روز بیشتر هم بشود. امروزه پارتیشنها از نظر متریال سازنده شامل انواع مختلفی هستند که شاید انتخاب آن برای مشتریان پارتیشن کار آسانی نباشد.
عوامل زیادی میتواند روی عمر پارتیشن تاثیر بگذارد که یکی از مهمترین عوامل، میزان مقاومت پارتیشن است. در ادامه قصد داریم ببینیم طول عمر کدام پارتیشن بیشتر است و برای استفاده به مدت طولانی، کدام متریال میتواند انتخاب بهتری برای فضاهای مختلف باشد. اگر شما هم قصد دارید اطلاعات بیشتری در مورد طول عمر پارتیشن شیشه ای، چوبی و فلزی اطلاعات بیشتری به دست بیاورید، در ادامه با ما همراه باشید.
چه عواملی روی طول عمر پارتیشن تاثیر دارند؟
بسیاری از افرادی که قصد خرید پارتیشن اداری را دارند، سوالات مشترکی نیز در مورد طول عمر انواع پارتیشن دارند. طول عمر پارتیشن یک مشخصه کلی است که خود از چند عامل مختلف ایجاد میشود. به بیان بهتر، چند عامل وجود دارند که روی طول عمر پارتیشن تاثیر میگذارند. برخی از این عوامل عبارتاند از:
- ماده پایه سازنده پارتیشن: برخی از مواد به صورت کلی از نظر مقاومت در مقایسه با سایر مواد عملکرد بهتری دارند. بررسی این موضوع و مقاومت شکست، خمش و آسیبهای احتمالی هر ماده یک پارامتر از پیش تعیین شده است که در علوم مهندسی مواد مورد بررسی قرار میگیرد. به عنوان مثال، به صورت نرمال مقاومت فلز از چوب بیشتر است اما چوب در برابر تنشهای دمایی از خود عملکرد بهتری نشان میدهد.
- کیفیت ماده سازنده پارتیشن: با اینکه میتوانیم سه ماده پرکاربرد در تولید پارتیشن را به راحتی طبقه بندی کنیم اما در واقعیت، کیفیت ساخت مواد میتواند روی خواص آنها تاثیر زیادی بگذارد. به عنوان مثال، شاید به صورت کلی چوب از فلز مقاومت کمتری داشته باشد اما برخی از انواع چوب در مقایسه با فلزات ضعیف و نرم ممکن است عملکرد بهتری از خود نشان بدهند.
- کیفیت ساخت پارتیشن: علاوه بر کیفیت ماده اولیه، تمرکز بر استحکام و طراحی اصولی و مهندسی شده پارتیشن نیز تاثیر زیادی روی طول عمر آن دارد. بسیاری از پارتیشنها با گذشت زمان به دلیل کیفیت ساخت پایین دچار آسیب میشوند در حالی که ماده سازنده آنها ممکن است سلامت خود را حفظ کرده باشد.
- محیط: یکی از مهمترین عوامل در تعیین طول عمر پارتیشن، وضعیت محیط اطراف پارتیشن خواهد بود. پارتیشنها محیطی که در آن احتمال وارد شدن ضربه به آنها بیشتر است، عمر کمتری خواهند داشت اما در یک محیط اداری آرام و بدون تنشهای مکانیکی، قطعا عمر به مراتب بالاتری از آنها شاهد خواهیم بود.
تلفیق عوامل بالا، کمیتی به نام طول عمر پارتیشن را میسازد. بنابراین، در پاسخ به پرسش طول عمر کدام پارتیشن بیشتر است باید به هر سه عامل فوق توجه کنیم. با توجه به این موضوع، نحوه طراحی و برخی دیگر از خواص نیز روی طول عمر پارتیشن تاثیر میگذارند. در ادامه به بررسی انواع پارتیشن موجود در بازار از نظر ماده سازنده، طراحی و خواص مقاومتی مورد بررسی قرار خواهیم داد.
طول عمر کدام پارتیشن بیشتر است؟
همانطور که گفتیم، متریال سازنده انواع پارتیشن میتواند فلز، چوب یا شیشه باشد. هر یک از این مواد خود شامل ترکیبات گوناگون با خواص مختلف هستند. به عنوان مثال، شیشه دارای انواع مختلفی از جمله شیشه سکوریت، لمینت و لاکوبل است، فلز میتواند شامل آلومینیوم، فولاد و دیگر آلیاژهای آن باشد و چوب نیز میتواند با ضخامت، شکل و خواص مختلفی برای تولید پارتیشن به کار گرفته شود.
بنابراین، در ابتدا هر یک از این سه نوع ماده یعنی چوب، شیشه و فلز را بررسی میکنیم و سپس به سراغ مقاومترین انواع در هر دسته خواهیم رفت تا نهایتا، بتوانیم مقاومترین نوع پارتیشن را از بین تمام انواع پارتیشن انتخاب کنیم.
پارتیشن فلزی
یکی از قدیمیترین و مقاومترین مواد اولیه برای ساخت پارتیشن، فلز است. فلزات مختلفی برای ساخت پارتیشن به کار گرفته میشود که از جمله آنها میتوان به آلومینیوم، برنج، استیل، آهن و فولاد اشاره کرد. هر یک از این فلزات خواص منحصر به فردی دارند. مثلا آلومینیوم فلزی بسیار سبک و شکلپذیر است که میتوان طرحهای مختلفی از آن به وجود آورد اما در زمینه مقاومت، فولاد با اختلاف زیادی مقاومترین فلز برای ساخت پارتیشن به شمار میرود.
با وجود مقاومت بالای فلزات در برابر ضربه و فشار، آسیبپذیری آنها در برابر رطوبت یکی از نقاط ضعف این متریال به حساب میآید. توصیه میشود در محیطی که درصد رطوبت بالایی دارد، فقط از فلزات آبکاری شده استفاده کنید تا عمر مفید پارتیشن شما افزایش پیدا کند. ظاهر ساده و سرد فلز نیز دیگر نقطه ضعف آن به حساب میآید. معمولا برای بهبود شکل ظاهری پارتیشن فلزی از شیشه در طراحی آن کمک گرفته میشود.
لازم به ذکر است که فلزات ضعیفتری نظیر آلومینیوم را میتوانیم به صورت دو جداره نیز به کار بگیریم تا مقاومت آن بیشتر شود. مقاومت پارتیشن دو جداره آلومینیومی میتواند با مقاومت پارتیشن تک جداره آهنی تا حدی برابر باشد.
پارتیشن شیشه ای
شیشه یکی از محبوبترین مواد اولیه برای ساخت پارتیشن محسوب میشود. پارتیشن شیشه ای تک جداره در بسیاری از محیطهای اداری، تجاری و خانگی کاربرد دارد و علاوه بر ظاهر مدرن و نورپردازی طبیعی فضا، طول عمر خوبی هم از خود نشان میدهد. شیشه در مقایسه با فلز ماده شکنندهتری محسوب میشود اما خوب است بدانید که برخی از انواع جدید شیشه از جمله شیشه لمینت، در برابر هر نوع ضربهای بسیار مقاوم هستند. مقاومت شیشه لمینت در برابر ضربه و فشار به قدری بالاست که از آن به عنوان شیشه نشکن یا ضد گلوله یاد میشود.
پارتیشن شیشه ای اداری خود به انواع مختلفی تقسیم میشود که برخی از پرکاربردترین انواع آن عبارتاند از:
- پارتیشن شیشه ای فریم لس: این نوع پارتیشن با کمترین میزان پروفیل و یراقآلات طراحی میشود و عمده تمرکز آن روی ظاهر زیبای پارتیشن است. کمترین طول عمر و مقاومت در بین انواع پارتیشن شیشهای مربوط به پارتیشن فریملس میباشد؛ هر چند شیشه سازنده این پارتیشن میتواند مقاومت خوبی داشته باشد.
- پارتیشن دو جداره: یکی از مقاومترین انواع پارتیشن شیشه ای که از دو لایه شیشه با مواد تقویتی ساخته میشود. در اغلب فضاهای اداری که احتمال اعمال ضربات شدید به پارتیشن وجود ندارد، از پارتیشن دو جداره استفاده میشود. طول عمر بالا و خاصیت عایق حرارتی از جمله مهمترین ویژگیهای این پارتیشن به حساب میآید.
- پارتیشن آکوستیک: این نوع پارتیشن به دلیل کیفیت ساخت بالا و خاصیت عایق صوتی، برای محیطهای پر سر و صدا که نیاز به کاهش نویز دارند بسیار پر استفاده است. شیشه سازنده پارتیشن آکوستیک دارای مقاومت بالایی در برابر ضربه بوده و همچنین عمر مفید بسیار طولانی دارد. عمر پارتیشن شیشه ای آکوستیک میتواند به بیشتر از ۵۰ سال هم برسد.
پارتیشن چوبی
پارتیشنهای چوبی نیز در بسیاری از فضاها به خصوص فضاهای خانگی کاربردهای متعددی دارند. ظاهر گرم و اصالت این ماده به شما کمک میکند تا علاوه بر تقسیم فضا به شکل بهینه، دکوراسیون فضای خانه خود را نیز بهبود ببخشید. انواع مختلفی از چوب میتواند برای تولید پارتیشن چوبی به کار گرفته شود که از جمله آنها میتوانیم به چوب راش، ترموود و ام دی اف اشاره کنیم.
به صورت کلی، چوب ماده مقاوم در برابر انواع خطرات محسوب میشود. این مقاومت، عمر مفید چوب را نیز افزایش میدهد اما باید دانست که چوب در برابر رطوبت عملکرد چندان مناسبی ندارد. البته برخی از انواع چوب نظیر ترموود ضد رطوبت هستند اما دیگر انواع چوب به راحتی شکل ظاهری خود را در برابر رطوبت از دست میدهند.
مقایسه نهایی؛ بالاخره طول عمر کدام پارتیشن بیشتر است؟
اکنون که به صورت خلاصه با انواع پارتیشن آشنا شدهایم و مقاومترین پارتیشنها را شناختهایم، میتوانیم به سراغ پرسش اولیه یعنی «طول عمر کدام پارتیشن بیشتر است» برویم و بادوامترین پارتیشن را بشناسیم.
از آنجا که در بخشهای قبلی توانستیم از هر متریال، بادوامترین نوع را انتخاب کنیم، اکنون مقایسه برای ما چندان سخت نخواهد بود. کافیست پارتیشن فولادی، پارتیشن شیشه ای دو جداره و پارتیشن چوبی ترموود را مقایسه کنیم.
پیش از هر چیز، لازم است بدانیم که هر سه نوع پارتیشن فوق عمر مفید بسیار طولانی دارند و خراب کردن آنها در یک محیط نرمال کار بسیار سختی است. با این وجود، اگر بخواهیم مقایسهای بین بهترینها داشته باشیم، میتوانیم بگوییم پارتیشن فولادی آبکاری شده بیشترین طول عمر را دارد، پس از آن پارتیشن شیشه ای دو جداره با شیشه لمینت و در آخر، پارتیشن چوبی ترموود قرار میگیرد.
در نظر داشته باشید که طول عمر فقط یکی از خواص تکمیلی پارتیشن است و برای انتخاب مناسبترین پارتیشن باید علاوه بر طول عمر به زیبایی ظاهری، هماهنگی پارتیشن با دکوراسیون محیط و البته قیمت پارتیشن نیز توجه داشته باشید. به عنوان مثال، از بین سه پارتیشنی که گفتیم، پارتیشن شیشه ای قیمت بسیار مناسبتری در مقایسه با فولاد و چوب دارد و از نظر ظاهری نیز میتواند محیط جذاب و مدرنی برای شما بسازد. پارتیشن شیشه ای اداری در انتقال نور، حفظ گرمای محیط و حتی افزایش راندمان کاری کارمندان شما نیز موثر است و از بسیاری جهات، میتواند به فولاد که یک متریال سرد، سنگین و بیروح است برتری داشته باشد.